Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχ. έτους 2010 – 2011

Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνέχισε και φέτος για 25η χρονιά τις δραστηριότητές της. Συμμετείχαν 56 μαθητές από όλα τα τμήματα του σχολείου, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η πρώτη Ομάδα ασχολήθηκε με το πρόγραμμα «Βέρμιο, το Βουνό μας» και η Δεύτερη με το πρόγραμμα « Ιστορικά μνημεία και περιβάλλον στη Νάουσα». Υπεύθυνοι ήταν οι διευθυντής του σχολείου κ. Ν. Κύρου και ο καθηγητής κ. Δ. Κάγκας.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων οι μαθητές συμμετείχαν σε πολλές δραστηριότητες, πραγματοποίησαν επισκέψεις και εκδρομές και συνέχισαν το έργο της ανακύκλωσης.

Συμμετείχαν οι μαθητές: Αλεξαντρόφ Αλ. -Α2, Βάντσης Γ.-Α3, Βεγιάζη Ν.-Α1, Γεωργουλά Δήμ.-Β3, Γκουλαξίδης Διον-Γ2, Δεληδήμος Χαρ.-Γ3, Δημούλα Ελ.-Β1, Δραγουμάνου Β.-Α2, Δρενοβιάδης Θωμ-Α2, Εξηντάρα Ευ.-Β3, Ηλκος Αντ.-Β1, Ήλκος Ιωάν.-Γ1, Ιντασβίλη Ιωαν.-Γ1. Κάλλη Αρτ.-Β3, Καπνιστής Νικ.-Γ2, Καραγιάννης Φ.-Α2, Καραπουλιτίδης Β. -Γ3, Κελεμουρίδης Σ.-Α3, Κοτζαγιώργη Ειρ.-Α2, Κυπρίτης Παν.-Α2, Κύρογλου Σταμ.-Α2, Κωνσταντίνου Ε-Α2, Κωστοπούλου  Ε.-Α3, Λαφτσίδης Γεωργ-Α3, Μάκης Ι.-Α1, Μάνου Βας.-Γ1, Μάντσιου Θεοδ.-Α3, Μάντσιου Ολγα-Β1, Μάτκος Χρήστος-Β2, Ματσακίδης Ιωάν-Γ2, Μερτζάνης Κων.-Β4, Μικορόνη Μαρ.-Α1, Μουρατίδης Χρ,-Β2, Μπάμπκα Ελένη-Β2, Μπάμπος Δημ.-Α2, Μπασιάκου Κατ.-Β1, Μπατσής Δημ.-Α2, Μπιλιούρη Αννα-Α2, Μπιλιούρης Ευάγ-Α3, Μπιλιούρης Ιωάν-Β4, Μπόλας Βασίλης-Α2, Μυλωνάς Περικ-Γ1, Νίκου Κων/νος-Γ2, Νταβόρα Δήμητρ-Α4, Οσλιανίτη Μαρία-Α2, Παπαδοπούλου Ο-Α4, Παπάζογλου Μυρ-Α1, Πινακούδης Παν-Γ1, Πουλτίδης Χ.-Β3, Ρότζιος Γεώργιος-Γ2, Ρότζιος Πέτρος-Γ4, Σαμαράς Αναστ.-Α4, Σαράφη Μαρία-Α1, Σεραφείμ Αργύρ-Α1, Σιδηρόπουλος Αχ-Α2, Τζαλίλη Βερόνικα-Α1, Τζαλίλη Μαρία-Α2, Τζάτσκα Ιωάννα-Γ1, Τράιου Αικατερίν-Β1, Τσάνε Ιωάννης-Α1, Φικιάρη Αικατερί-Β1, Φύκατας Αλέξανδ-Α4, Χατζηβασιλειάδου Μαρ-Β1. Χατζηιωαννίδου Θεολ-Α4, Χατζηιωαννίδου Θεοφ.-Α4, Χατζηιωάννου Σταυρούλα-Β2


Η Ο.Π.Ε. στην Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Αντιπροσωπεία της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συμμετείχε στην εκδήλωση για την προώθηση της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών που διοργάνωσε στην πόλη μας το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 ο Δήμος Νάουσας σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. και την  Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης Ηλ. Συσκευών. Στο χώρο του Πάρκινγκ απέναντι από το Νοσοκομείο τοποθετήθηκαν δύο Κοντέινερ, όπου προσέρχονταν από νωρίς το πρωί πολίτες κάθε ηλικίας, παραδίδοντας στο συνεργείο της Εταιρείας δεκάδες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες τοποθετούνταν σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, ο οποίος συμβολικά παρέδωσε για ανακύκλωση συσκευές του Δήμου (Εκτυπωτές, σκάνερ, κινητά τηλέφωνα). Ο κ. Καραμπατζός με δήλωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών. Σημείωσε ότι ο Δήμος Νάουσας από 2005 εφαρμόζει την ανακύκλωσης ηλ. συσκευών στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανακύκλωσης και ότι για το σκοπό αυτό στο χώρο συγκέντρωσης απορριμμάτων (περιοχή «Πλακένια»), υπάρχει ειδικό Κοντέινερ.

Η Ομάδα ΠΕ άρχισε τη συγκέντρωση  ανακυκλώσιμου χαρτιού και αλουμινίου ήδη από το 1990 και συνεχίζει με επιτυχία μέχρι σήμερα.


 

Η Ο. Π. Ε. στις Βρυξέλλες

 

Μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή κ. Κρ. Αρσένη, αντιπροσωπεία της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 3ου Γυμνασίου Νάουσας, αποτελούμενη από τον διευθυντή κ. Νίκο Κύρου και τους μαθητές Γιάννη Ήλκο, Περικλή Μυλωνά και Ιωάννα Τζάτσκα επισκέφθηκε από 1 έως 3 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Την πρώτη ημέρα η ομάδα συμμετείχε στην ημερίδα που διοργανώθηκε σχετικά με την «Πράσινη Βίβλο για την προστασία των δασών» μαζί με ευρωβουλευτές και ειδικούς επιστήμονες από πολλά κράτη της Ε.Ε.

Τη δεύτερη ημέρα οι μαθητές παρουσίασαν με προβολή εικόνων σε αίθουσα του Ευρ. Κοινοβουλίου τις διάφορες δραστηριότητες της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν στα 25 χρόνια λειτουργίας της. Κυρίως αναφερθήκαμε στην προστασία του δάσους του Αν. Βερμίου και στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Νάουσας. Κατόπιν η ομάδα συμμετείχε μαζί με πολλούς έλληνες ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους περιβαλλοντικών φορέων στη «Διαβούλευση για την προσαρμογή των ελληνικών δασών στην κλιματική αλλαγή».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πρωτεύουσα του Βελγίου και  την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποκομίσουν πολλές και αξέχαστες εμπειρίες.

Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τον ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη, τον βουλευτή Ημαθίας κ. Άγγελο Τόλκα, το 2ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για την πολύτιμη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της επίσκεψης.

 

 

 

 

Η. Ο.Π.Ε. ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στην πρώτη συνάντηση του νέου χρόνου, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011, καθηγητές και μαθητές έκοψαν τη βασιλόπιτα της Ομάδας. Αφού ο Διευθυντής του σχολείου κ. Ν. Κύρου και ο υπεύθυνος καθηγητής Δ. Κάγκας ευχήθηκαν τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και την ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, συζήτησαν τα σχέδια της Ομάδας για φέτος και κατόπιν μαζί με το προεδρείο της Ομάδας κόπηκε μια μικρή βασιλόπιτα, όπου δυστυχώς δεν βρέθηκε φλουρί και ο τυχερός αναδείχτηκε με κλήρωση. Κατόπιν μοιράστηκαν μικρά τσουρεκάκια, όπου τελικά τυχερός ήταν ο Καραγιάννης Φ., που κέρδισε αναμνηστικά δώρα της Ομάδας.

 

 

 

 

 

 

 

Η ΟΜΑΔΑ Π.Ε. ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ …

Συνεχίζοντας την παράδοση, και φέτος τα παιδιά της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μαζί με τους καθηγητές τους συνέχισαν την περιβαλλοντική ζωγραφική στους τοίχους της αυλής του σχολείου. Έτσι δίπλα από τα γκράφιτι για την ανακύκλωση προστέθηκε μια απλή ζωγραφιά με ένα δένδρο και θάμνους. Η επόμενη ζωγραφιά θα είναι στους εσωτερικούς διαδρόμους του σχολείου μας.

 

 

 

 

 

 


Η Ο.Π.Ε. ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

Η πρώτη εκδρομή της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου 2011, 37 παιδιά της Ομάδας μαζί με τους καθηγητές κ. Ν. Κύρου, Δ. Κάγκα και Α. Ζαφειρίου πήραν το λεωφορείο και μετά από δύο περίπου ώρες έφθασαν στα Γρεβενά. Εκεί κατευθυνθήκαμε στο ΚΠΕ, όπου μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί. Στην αρχή μας ενημέρωσαν για τις εργασίες που κάνει το Κέντρο και κατόπιν με προβολές εικόνων μας μίλησαν γενικά για τα απολιθώματα και κυρίως για τα απολιθώματα των ελεφάντων και των μαμούθ που βρέθηκαν στη περιοχή από την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ε. Τσουκαλά.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα με σάντουιτς και χυμό, που μας προσέφεραν, συνεχίσαμε το πρόγραμμα με συμπλήρωση ερωτηματολογίων.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Μηλιάς, όπου ξεναγηθήκαμε στα σπουδαία ευρήματα της περιοχής. Εντύπωση μας προξένησαν οι τεράστιοι χαυλιόδοντες των μαστόδοντων, για τους οποίους μάλιστα ο Δήμος μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Στο γυρισμό κάναμε μια στάση στη Βέροια για να διασκεδάσουμε  σε γνωστό παιχνιδότοπο. Νωρίς το απόγευμα επιστρέψαμε στη Νάουσα.

Στην επόμενη συνάντηση της ομάδας στο σχολείο παρακολουθήσαμε μια προβολή σχετική με την εξέλιξη της γης και τα απολιθώματα και συμπληρώσαμε τα φύλλα εργασίας που πήραμε από το ΚΠΕ.