3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Πρόγραμμα Π.Ε. Σχ. έτους: 2008 – 2009

«ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ – ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο πρόγραμμα Π.Ε. συμμετείχαν περισσότεροι από 80 μαθητές και μαθήτριες απ’ όλες τις τάξεις του σχολείου, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, ανάλογα με τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους. Οι συναντήσεις γινόταν κάθε Τρίτη (7η – 8η ώρες) καθώς και απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες κ.λ.π.

Τον συντονισμό της Ομάδας είχε ο υποδιευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Κύρου (Γεωλόγος). Επίσης συμμετείχαν οι καθηγητές Δημήτριος Κάγκας (Φιλόλογος), Μυροφόρα Ναζηρίδου (Φιλόλογος) και Απόστολος Ζαφειρίου (Μουσικός). Ακόμη στη θεατρική παράσταση βοήθησαν οι καθηγήτριες Ολυμπία Τσίτση (Θεολόγος) και Μαρία Μακρή (φιλόλογος). Επίσης στις εκδρομές της Ομάδας συμμετείχαν και οι Μανόλης Κολοβός (Μαθηματικός), Απόστολος Μπατσής (Φ. Αγωγής), Δημήτριος Πεχλιβάνος (Μαθηματικός) και Τατιάνα Λαμπριανίδου (φιλόλογος).

 

ΘΕΜΑ – ΣΚΟΠΟΙ & ΣΤΟΧΟΙ

Η επιλογή του θέματος έγινε από την ομάδα στην αρχή της χρονιάς. Επιλέχθηκε το θέμα αυτό για να μπορούν οι μαθητές μέσα από πολλές δραστηριότητες (ζωγραφική, μουσική, κατασκευές, θέατρο, δενδροφυτεύσεις κ.λ.π.) να εκφραστούν, να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους και συγχρόνως να γνωρίσουν καλύτερα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Νάουσας και να βοηθήσουν στην προστασία του.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στην αρχή της χρονιάς μια ομάδα μαθητών μαζί με τους καθηγητές τους ζωγράφισαν σε τοίχο της αυλής του σχολείου γκράφιτι με θέμα την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Ήδη το σχολείο με την Ομάδα ΠΕ από το 1989 συγκεντρώνει ανακυκλώσιμα υλικά (κυρίως χαρτί και αλουμίνιο). Σκοπός του γκράφιτι είναι να διαδοθεί ακόμη περισσότερο η ιδέα της Ανακύκλωσης στους μαθητές και τους γονείς τους.

 

Κατόπιν μια άλλη ομάδα παιδιών χρησιμοποιώντας «άχρηστα» υλικά κατασκεύασε μεγάλα ταμπλό για του τοίχους του σχολείου. Ένα από αυτά κατασκευάστηκε με άδεια κουτιά αναψυκτικών και έχει το σήμα της ανακύκλωσης αλουμινίου και το άλλο με διάφορες συσκευασίες και δείχνει το πνίξιμό μας από τα σκουπίδια.

 

Μια ακόμη ομάδα μαθητών κατασκεύασε απλό κάδο «παρασκευής κομπόστ», όπου τοποθετήθηκαν τα ξερά φύλλα της αυλής μαζί με χώμα και άλλα βιοαποικοδομήσιμα υλικά.

 

Ασφαλώς δεν θα μπορούσε η Ομάδα ΠΕ να μη συμμετάσχει στην «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο». Έτσι στα τέλη Σεπτεμβρίου 2008 μια ομάδα παιδιών με τους καθηγητές τους πήγαν στο κέντρο της πόλης όπου κόλλησαν αφίσες και μοίρασαν στους οδηγούς φυλλάδια με οδηγίες για τη σωστή χρήση του αυτοκινήτου. Η δραστηριότητα έγινε σε συνεργασία με το ΚΕΠΚΑ Νάουσας και το Δημοτικό Συμβούλιο Περιβάλλοντος.

Επίσης στην αρχή της Σχολικής χρονιάς μια ακόμη ομάδα μαθητών συμμετείχε στην απελευθέρωση αρπακτικού που έγινε στους πρόποδες του Βερμίου από τον υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας κ.

Χάρη Κουρουζίδη.

 

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των μαθητών της ομάδας στην δενδροφύτευση. Πρώτα ξεκινήσαμε από την αυλή του σχολείου. Όπου με τη βοήθεια των καθηγητών και του σχολικού φύλακα κ. Αντώνιου Παξιμαδάκη φυτέψαμε στον κήπο μας διακοσμητικά δεντράκια, προσφορά της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Νάουσας, 3 κερασιές, προσφορά του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, πλατάνια και άλλα φυτά που πήραμε από το Δασαρχείο Χαλκηδόνας. Επίσης μετά την Καθαρή Δευτέρα επισκεφθήκαμε την περιοχή «Σταυρός», στο Βέρμιο, όπου φυτέψαμε περισσότερα από 100 δέντρα (πλατάνια, πεύκα, κ.λ.π.) προσφορά του Δασαρχείου Νάουσας και της Δασικής υπηρεσίας του Δήμου Νάουσας.

 

Μια πολύ σημαντική δραστηριότητα της φετινής ομάδας Π.Ε. ήταν το ανέβασμα της Θεατρικής παράστασης. Επιλέξαμε ένα θέατρο με περιβαλλοντικά μηνύματα, το ΑΝΕΒΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΝΑ ΦΑΜΕ ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ του Γιάννη Ξανθούλη. Για περισσότερους από 5 μήνες 17 μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους έκαναν πρόβες, ετοίμασαν τα σκηνικά, τη μουσική, τα ρούχα, τους χορούς κ.λ.π. Προηγήθηκε συνάντηση με τον συγγραφέα του έργου κ. Ξανθούλη, από τον οποίο μάλιστα πήραμε μια συνέντευξη που δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα μας ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ. Έτσι στις αρχές Απριλίου 2009 ήμασταν έτοιμοι. Δόθηκαν 6 παραστάσεις στο Δημοτικό μας Θέατρο (4 για τα σχολεία και 2 για το κοινό). Συνολικά μας παρακολούθησαν περισσότεροι από 2000 θεατές, οι οποίοι μας καταχειροκρότησαν. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. 

 

 

Πολύ σημαντικές ήταν και οι επισκέψεις της Ομάδας στα ΚΠΕ Καστοριάς και Αν. Ολύμπου. Στο πρώτο δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τον υγροβιότοπο της λίμνης της Καστοριάς με τα προβλήματά του και στο δεύτερο να περπατήσουν στο βουνό των Θεών, τον Όλυμπο, και να γνωρίσουν από κοντά τον μεγαλύτερο Ελληνικό Εθνικό Δρυμό.

 

Η Ομάδα Π.Ε. συμμετείχε στο πρόγραμμα «Πράσινες γειτονιές» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και στο Διαγωνισμό «Μαθαίνω το Γεωπεριβάλλον του τόπου μου του Γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν μια καλή ευκαιρία να μελετήσουμε τα φυτά του Βερμίου και τη Γεωλογία του ποταμού μας, της Αράπιτσας.

 

Στο τέλος της χρονιάς πραγματοποιήθηκε μια τριήμερη εκδρομή σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου οι μαθητές της Ομάδας μαζί με τους συνοδούς καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το πανέμορφο Σπήλαιο Μααρά, τον υγρότοπο της Βιστωνίδας, το Δέλτα του Έβρου, τον ποταμό Νέστο, το Δάσος της Δαδιάς και άλλα μοναδικά φυσικά τοπία.

 

 

Επίσης γνωρίσαμε αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Αμφίπολη, τους Φιλίππους, την Τραϊανούπολη και περπατήσαμε στην παλιά πόλη της Ξάνθης καθώς και στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή.

 


Η χρονιά έκλεισε με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Περιδένουμε την πόλη μας – γνωρίζουμε την ιστορία της» και με παρουσίαση των δραστηριοτήτων στο σχολείο.

 

 

Στα πλαίσια του φετινού προγράμματος ΠΕ εκδόθηκαν 4 φύλλα της εφημερίδας ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, το βιβλίο ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΝΑΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ, η εργασία ΑΡΑΠΙΤΣΑ και φυσικά το ημερολόγιό μας.