ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π.Ε. ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 1991 – 1992

ΒΕΡΜΙΟ  το βουνό μας

 

 

 

 

 

 

 

Συμμετοχή στο πρόγραμμα Π.Ε.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι καθηγητές Ν. Κύρου (Γεωλόγος) και Α. Μπατσής (Φυσικής Αγωγής) καθώς και 78 μαθητές και μαθήτριες από όλα σχεδόν τα τμήματα του σχολείου εθελοντικά.

Διάρκεια

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1991 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1992. Εντάχθηκαν 2 ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, όπου συμμετείχαν εθελοντικά μαθητές και καθηγητές. Πολλές από τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εκτός των ωρών διδασκαλίας (απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες).

Σκοποί – στόχοι

Σκοποί και στόχοι του προγράμματος ΠΕ είναι:

1.      Να γνωρίσουν οι μαθητές το Βέρμιο (ιστορία- γεωλογία – χλωρίδα – πανίδα κ.λ.π.).

2.    Να μάθουν οι μαθητές να συνεργάζονται μεταξύ τους, με τους καθηγητές τους, με τους επιστήμονες, με τους κατοίκους της πόλης, με τους φορείς.

3.     Να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους, να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους και να προτείνουν λύσεις στα διάφορα προβλήματα.

Ενέργειες – πορεία δουλειάς

Στην αρχή του προγράμματος (1η συνάντηση) ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Ν. Κύρου ενημέρωσε τους μαθητές της Ομάδας ΠΕ σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ιστορία – μεθοδολογία – στόχοι). Κατόπιν μετά από ανάλογη πρόταση των καθηγητών και συζήτηση, αποφασίστηκε η εφαρμογή του προγράμματος «ΒΕΡΜΙΟ το βουνό μας», διότι το Βέρμιο δεσπόζει στη Νάουσα, συνδέεται με την ιστορία της, την οικονομία της (δασοκομία, κτηνοτροφία, ύδρευση, άρδευση, τουρισμός κ.λ.π.), καθώς και την φυσική ομορφιά της.

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες δουλειάς ανάλογα με τα ενδιαφέροντα καθενός και της ανάγκες του προγράμματος (φωτογραφίας, ζωγραφικής, εφημερίδας, δημοσίων σχέσεων, χαρτιού, αλουμινίου κ.λ.π.).

Ακολούθησε ενημέρωση πάνω στο θέμα μας, η οποία περιελάμβανε:

*    Προβολή σλάιντς με τα φυτά του Βερμίου.

*    Προβολή βιντεοκασετών με θέμα ανάλογες εργασίες μαθητών.

*    Ομιλία – συζήτηση με το Δασολόγο κ. Χ. Καρυδά και θέμα «Το δάσος του Α. Βερμίου».

*    Ομιλία – συζήτηση με τον λαογράφο κ. Τ. Μπάιτση και θέμα: «Ιστορία και παράδοση στο Βέρμιο».

*    Ομιλία – συζήτηση με το φιλόλογο καθηγητή κ. Κ. Σπορέλα και θέμα : «Σύνδεση του Βερμίου με την ιστορία της Νάουσας»

*     Ομιλία – συζήτηση με τον γεωλόγο καθηγητή κ. Ν. Κύρου και θέμα: « Η Γεωλογία και πετρογραφία του Βερμίου».

Η Ομάδα ΠΕ επισκέφθηκε το Εκτροφείο Θηραμάτων Νάουσας, όπου οι υπάλληλοι μας ενημέρωσαν για την πανίδα του βουνού μας.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν επίσης διάφορες τοποθεσίες του Βερμίου (Αγ. Νικόλαος, Αγ. Τριάδα κ.λ.π.) όπου έπαιξαν παιχνίδια σχετικά με το δάσος, μελέτησαν τη χλωρίδα και πανίδα, συγκέντρωσαν υλικό (φυτά, μανιτάρια, κελύφη, πετρώματα κ.λ.π.) και βοήθησαν στον καθαρισμό των χώρων.

Παράλληλα με την επεξεργασία του κυρίως θέματος η ομάδα ΠΕ ανέπτυξε τις παρακάτω δραστηριότητες:

*    Συγκέντρωσε 16.000 κουτιά αλουμινίου και 4,5 τόνους χαρτιού, τα οποία μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του Δήμου σε ανάλογες βιομηχανίες ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη.

*    Συμμετείχε, συγκεντρώνοντας υπογραφές, στην καμπάνια του προγράμματος «Δικαιώματα των μελλοντικών γενεών» της εταιρείας ΚΑΛΥΨΩ του Ζ. Υ. Κουστώ.

*    Υπέγραψε τα συμβόλαια για την προστασία του πλανήτη μας και τα έστειλε στη συνδιάσκεψη του Ρίο.

*    Υιοθέτησε δύο θαλάσσιες χελώνες.

*    Τα Χριστούγεννα επισκέφθηκε και μοίρασε δώρα στο Γηροκομείο της Νάουσας.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του σχολείου, όπου οι καθηγητές και οι μαθητές της ομάδας ΠΕ παρουσίασαν τη δουλειά τους με ομιλίες, προβολή σλάιντς, εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, αποξηραμένων φυτών, αφίσας κ.λ.π.). επίσης οι πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εδέσματα ενός πλούσιου μπουφέ, τον οποίο προετοίμασαν οι μαθητές της ομάδας.

Εκδόσεις

1.      14σελίδο ημερολόγιο τοίχου με κείμενα και φωτογραφίες σχετικές με το Βέρμιο (φυτά κ.λ.π.)

2.    Βιβλίο : «ΒΕΡΜΙΟ το βουνό μας» περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της δουλειάς που έκανε η ομάδα ΠΕ

3.     Σχολική εφημερίδα «Παλμοί της Νεολαίας» (4 τεύχη).

4.    Φυλλάδιο «Ανακύκλωση». Περιλαμβάνει στατιστική ανάλυση δημοσκόπησης σχετικής με την Ανακύκλωση, που έγινε από τους μαθητές της ΠΕ.

Συμπεράσματα – προτάσεις

Το Βέρμιο είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο βουνό με πολλά και ενδιαφέροντα είδη φυτών, ζώων και πετρωμάτων. Μέσα στα πυκνά δάση του βρήκαν καταφύγιο οι ήρωες του Μακεδονικού αγώνα και της αντίστασης. Η πλούσια βλάστηση, οι δροσερές πηγές και τα χιονοδρομικά του κέντρα συγκέντρωσαν όλες τις εποχές χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Στις πλαγιές του Βερμίου είναι κτισμένα πολλά όμορφα και ιστορικά μοναστήρια και εξωκλήσια.

Οι πλούσιες πηγές υδροδοτούν τη Νάουσα καθώς και άλλες γειτονικές πόλεις και χωριά. Επίσης με τα νερά τους αρδεύονται τα χωράφια του εύφορου κάμπου της Ημαθίας.

Τα πολλά δένδρα (καστανιές – βελανιδιές κ.λ.π.) αποτελούν πηγή πολύτιμης ξυλείας και σημαντικού εισοδήματος για τους υλοτόμους της περιοχής.

Όμως υπάρχουν και τα προβλήματα:

*    Πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον.

*    Οι πηγές στερεύουν, λόγω της υπεράντλησης των νερών τους .

*    Πολλά σπάνια βότανα (σαλέπι, τσάι του βουνού κ.λ.π.) εξαφανίζονται, λόγω της εντατικής συλλογής τους.

*    Η ανεπαρκής φύλαξη του δάσους δεν είναι ικανή να προλάβει τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς.

Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών απαιτείται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα από την πολιτεία και τους γειτονικούς Δήμους και κοινότητες. Ο λαός της Νάουσας έδειξε αρκετά ενθαρρυντικά δείγματα αγάπης προς το Βέρμιο.