ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π.Ε. ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 1989 – 1990

ΟΙ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ  ΣΤΗ  ΝΑΟΥΣΑ

 

 

 

 

Συμμετοχή στο πρόγραμμα Π.Ε.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι καθηγητές Ν. Κύρου (Γεωλόγος) και Α. Μπατσής (Φυσικής Αγωγής) καθώς και 86 μαθητές και μαθήτριες από όλα σχεδόν τα τμήματα του σχολείου εθελοντικά.

Διάρκεια

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1989 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1990. Εντάχθηκαν 2 ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, όμως πολλές από τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εκτός των ωρών διδασκαλίας (απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες).

Σκοποί – στόχοι

Σκοποί και στόχοι του προγράμματος ΠΕ είναι:

1. Να γνωρίσουν οι μαθητές:

*        Τις βιομηχανίες της επαρχίας Νάουσας, τα προϊόντα που παράγουν, την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

*        Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες και οι εργάτες τους.

*        Τα προβλήματα που δημιουργούν οι βιομηχανίες στο περιβάλλον.

2. Να μάθουν οι μαθητές να συνεργάζονται μεταξύ τους, με τους καθηγητές τους, με τους ειδικούς επιστήμονες, με τους υπαλλήλους και εργάτες των βιομηχανιών, τους φορείς κ.λ.π.

3. Να αναπτύξουν οι μαθητές τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους, να πάρουν πρωτοβουλίες, να προτείνουν λύσεις στα διάφορα προβλήματα, να δημιουργήσουν.

Ενέργειες – πορεία δουλειάς

Στην αρχή του προγράμματος (1η συνάντηση) ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Ν. Κύρου ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ιστορία, μεθοδολογία – στόχοι). Κατόπιν μετά από συζήτηση αποφασίστηκε η εφαρμογή του προγράμματος «Οι Βιομηχανίες της Νάουσας», διότι στην επαρχία μας λειτουργούν πολλές βιομηχανίες, που παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην οικονομία όσο και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες δουλειάς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες καθενός (φωτογραφία, ζωγραφική, δημοσιογραφία κ.λ.π..

Ακολούθησε η σύνταξη  ερωτηματολογίου, το οποίο στάλθηκε για συμπλήρωση στις βιομηχανίες.

Κατόπιν η ομάδα επισκέφθηκε τις παρακάτω βιομηχανίες:

4 – 10 – 89: Κλωστοϋφαντουργία ΠΕΛΛΑ – ΟΛΥΜΠΟΣ

18 – 10 – 89: ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

8 – 11 – 89: ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

5 – 12 – 89: ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ Γ.Α.Ο.Σ.

24 – 1 – 90: Επιπλοποιείο ΜΠΑΔΟΛΑΣ

31 – 1 – 90: Νηματουργεία ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ

14 – 2 – 90: Πλαστικά ΔΑΪΟΣ

7 – 3 – 90: Κλωστοϋφαντουργία ΒΕΤΛΑΝΣ

21 – 3 – 90: Κονσερβοποιείο ΒΕΡΜΙΟΝ – ΝΑΟΥΣΑ

Στις βιομηχανίες αυτές οι μαθητές συζήτησαν με τους υπαλλήλους και συγκέντρωσαν στοιχεία για τη λειτουργία των εργοστασίων, τους εργάτες, την προστασία του περιβάλλοντος κ.λ.π.

Οι εργασίες των μαθητών, τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια που μας έστειλαν οι βιομηχανίες καθώς και άλλα στοιχεία που πήραμε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ημαθίας, μας βοήθησαν στη σύνταξη και έκδοση βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες της επαρχίας Νάουσας με ενδιαφέροντα στοιχεία. Το βιβλίο έχει ιστορικό ενδιαφέρον διότι πολλές από τις βιομηχανίες αυτές δεν λειτουργούν σήμερα (2007).

Επίσης στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών, κατά τη διάρκεια του προγράμματος ΠΕ πραγματοποιήθηκαν:

*        Προβολές σλάιντς με οικολογικά θέματα.

*        Εκδρομή στον υγροβιότοπο των Πρεσπών.

*        Συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας χαρτιού και αλουμινίου, η οποία στη συνέχεια με τη βοήθεια του Δήμου Νάουσας μεταφέρθηκε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης της Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε στο σχολείο ειδική εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε η δουλειά των παιδιών. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του Δήμου, των βιομηχανιών, εκπαιδευτικοί, γονείς και πολλοί μαθητές.

Τη χρονιά αυτή το σχολείο μας εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Συνεργαζόμενων Σχολείων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το πρόγραμμά μας «Οι Βιομηχανίες της Νάουσας» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Understanding at school .

Εκδόσεις

*        Βιβλίο «Οι Βιομηχανίες της Νάουσας»

*        Ημερολόγιο τοίχου 1990

Συμπεράσματα – προτάσεις

Η Νάουσα είναι μια παλιά βιομηχανική περιοχή. Στο χώρο αυτό κτίστηκαν αξιόλογα εργοστάσια (κλωστοϋφαντουργίες – αγροτικές βιομηχανίες κ.λ.π.). Εκατοντάδες εργάτες από την Ημαθία και τους γύρω νομούς δούλεψαν σ’ αυτές τις βιομηχανίες. Η οικονομία της Νάουσας επίσης είναι στενά συνδεδεμένη με τη βιομηχανική της ανάπτυξη.

Όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται πολλά προβλήματα:

*        Πολλά εργοστάσια κλείνουν. Άλλα κηρύσσονται προβληματικές επιχειρήσεις.

*        Πολλοί συνάνθρωποί μας μένουν άνεργοι.

*        Αρκετές βιομηχανίες ρυπαίνουν το περιβάλλον: Δεν διαθέτουν συστήματα βιολογικού καθαρισμού και μολύνουν με τα απόβλητά τους τα ποτάμια και τα κανάλια της περιοχής, ρυπαίνουν τον αέρα με τα καυσαέρια που βγαίνουν απ’ τις καμινάδες τους, γεμίζουν τις χωματερές με μη ανακυκλώσιμα στερεά απόβλητα, χρησιμοποιούν πλαστικά υλικά.

Για να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα χρειάζεται να παρθούν από την πολιτεία, τη Νομαρχία και το Δήμο τα αναγκαία μέτρα (δάνεια, πρόστιμα κ.λ.π.)