ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π.Ε. ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 1988 – 1989 (Β΄ τετράμηνο)

ΤΟ   ΝΕΡΟ

 

 

 

 

Συμμετοχή στο πρόγραμμα Π.Ε.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι καθηγητές Ν. Κύρου (Γεωλόγος) και Μ. Σιούρδας (Φυσιογνώστης) καθώς και 32 μαθητές και μαθήτριες από το τμήμα Α3.

Διάρκεια

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1989. Εντάχθηκαν 2 ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, όμως πολλές από τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εκτός των ωρών διδασκαλίας (απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες).

Σκοποί – στόχοι

Σκοποί και στόχοι του προγράμματος ΠΕ είναι:

*    Να γνωρίσουν οι μαθητές τη σπουδαιότητα του νερού σαν συστατικό του φυσικού μας περιβάλλοντος καθώς και το ρόλο που έπαιξε στην ιστορία, την παράδοση, τη λογοτεχνία, τη θρησκεία, τις φυσικές επιστήμες, τις καλές τέχνες κ.λ.π.

*    Να γνωρίσουν οι μαθητές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υδάτινα οικοσυστήματα και ιδιαίτερα το ποτάμι της Νάουσας, η Αράπιτσα.

*    Να μάθουν οι μαθητές να συνεργάζονται μεταξύ τους, με τους καθηγητές και με τους ειδικούς επιστήμονες και φορείς της περιοχής.

*    Να αναπτύξουν οι μαθητές τις δεξιότητές τους, να πάρουν πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουν και να προτείνουν λύσεις στα διάφορα οικολογικά προβλήματα.

Ενέργειες – πορεία δουλειάς

Στην αρχή του προγράμματος o υπεύθυνος καθηγητής ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ιστορία – μεθοδολογία – στόχοι). Κατόπιν, μετά από συζήτηση, αποφασίστηκε η εφαρμογή του προγράμματος «Το νερό», διότι η Νάουσα φημίζεται  για τα πολλά νερά της και το ιστορικό ποτάμι της.

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες δουλειάς ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το ταλέντο καθενός (φωτογραφία – ζωγραφική κ.λ.π).

Ακολούθησε ενημέρωση των μαθητών σχετική με το ρόλο που έπαιξε το νερό στην ιστορία, τη θρησκεία, τις φυσικές επιστήμες, την τέχνη κ.λ.π.:

*    Ο καθηγητής κ. N. Kύρου (γεωλόγος) μίλησε για την επίδραση του νερού στους οργανισμούς, στη διαμόρφωση του κλίματος, στη μορφολογία του πλανήτη μας κ.λ.π.

*    Ο καθηγητής κ. Μ. Σιούρδας (φυσιογνώστης) παρουσίασε το νερό σαν χημική ουσία και βοήθησε τα παιδιά σε ενδιαφέροντα πειράματα (ανάλυση νερού, διαλυτότητα κ.λ.π.).

*    Η θεολόγος καθηγήτρια κ. Β. Μελίσση συζήτησε με τα παιδιά το ρόλο που έπαιξε το νερό στη θρησκεία μας.

*    Ο καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Α. Μακρής παρουσίασε τα αθλήματα που έχουν σχέση με το νερό.

*     Ο μαθηματικός του σχολείου μας κ. Μ. Κολοβός, μέλος του Συλλόγου Φυσικής Υγιεινής της πόλης μας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του νερού στη διατροφή μας.

*    Ο γεωπόνος κ. Γ. Οικονομίδης μας ενημέρωσε για το σπουδαίο ρόλο του νερού στη γεωργία.

*    Ο δασολόγος κ. Λ. Δαδαβέλας συζήτησε με τα παιδιά της Ομάδας ΠΕ για το ρόλο του νερού στο δάσος, τις πηγές κ.λ.π.

*    Η φιλόλογός κ. Κ. Νικολαΐδου μας έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα επίδρασης του υδάτινου στοιχείου στην ιστορία.

*    Ακόμη και η καθηγήτρια γαλλικών κ. Μ. Κομνιανίδου έκανε στην Ο.Π.Ε. μάθημα γαλλικών με λέξεις σχετικές με το νερό.

Επίσης έγινε προβολή διαφανειών σχετικών με τη θάλασσα, τα νησιά, τους υδρόβιους οργανισμούς, τη ρύπανση των υδάτων κ.λ.π. Αυτό έδωσε αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Οι μαθητές της Ομάδας μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές επισκέφθηκαν τις πηγές της Αράπιτσας, όπου ο υπάλληλος του Δήμου κ. Ζωγραφόπουλος τους ενημέρωσε για την ύδρευση της πόλης και άρδευση του κάμπου.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν τα σπίτια που είναι κτισμένα στις όχθες του ποταμού και πήραν συνεντεύξεις από τους ενοίκους σχετικές με τη ρύπανση της Αράπιτσας.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία βοήθησαν τους μαθητές για τη συγγραφή κειμένων και άλλων εργασιών.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς οργανώθηκε έκθεση με τις εργασίες των μαθητών. Επίσης σε εκδήλωση τα παιδιά ενημέρωσαν το κοινό της Νάουσας για τη δουλειά τους.

Εκδόσεις

Στο τέλος του προγράμματος εκδόθηκε βιβλίο με τίτλο: «Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχ. έτους 1988 – 89» 

Συμπεράσματα – προτάσεις

Το νερό είναι το σημαντικότερο συστατικό του φυσικού μας περιβάλλοντος, απαραίτητο για όλους τους οργανισμούς. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή. Το νερό έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία, στις θρησκείες, στις επιστήμες και στις τέχνες.

Όμως τα υδάτινα αποθέματα του πλανήτη μας αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους (ρύπανση – υπεράντληση κ.λ.π.). παρόμοιους κινδύνους αντιμετωπίζει και το δικό μας ποτάμι, η Αράπιτσα. Για την επίλυση τους απαιτούνται να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από το Δήμο Νάουσας, αλλά και οι Ναουσαίοι να σταματήσουν να σπαταλούν το νερό και να βοηθήσουν στον καθαρισμό του ποταμού.