ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΑΡΑΠΙΤΣΑ

 

 

 

 

 

 

 

Ό

πως πολλές πόλεις είναι γνωστές από ένα αξιοθέατο φυσικό τους χαρακτηριστικό π.χ η Έδεσσα από τους καταρράκτες της, η Καστοριά από τη λίμνη της κ.λ.π., έτσι και η Νάουσα συνδέεται στενά με το άλσος του Αγίου Νικολάου και το ποτάμι της, την Αράπιτσα.

Το Δημοτικό άλσος του Αγίου Νικολάου πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στο κέντρο του. Έχει έκταση περίπου 400 στρέμματα και απέχει από την πόλη της Νάουσας 3.5 χλμ.. Διαθέτει ένα μοναδικό υπεραιωνόβιο δάσος πλατάνων, που μαζί με βελανιδιές, καστανιές και άλλα φυλλοβόλα δένδρα και πανέμορφα αγριολούλουδα δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τόπο περιπάτου και αναψυχής.

Η Αράπιτσα πηγάζει από το άλσος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Βερμίου. Στη συνέχεια ακολουθεί μια διαδρομή δύο χιλιομέτρων ανάμεσα από  μηλιώνες, για να μπει στη Νάουσα και να τη διασχίσει δυναμικά, να κατηφορίσει μετά στον κάμπο της Ημαθίας, έως ότου καταλήξει στην «Τάφρο 66».

Η Αράπιτσα (μαυριδερή και αγριωπή) ονομάστηκε έτσι από τη σκοτεινή απόχρωση των νερών της και από το δέος που προκαλεί το τοπίο της, καθώς σχηματίζει εντυπωσιακούς καταρράκτες στις θέσεις «Στουμπάνοι» και «Κιόσκι» και η κοίτη της μέσα στην πόλη είναι βαθιά και απότομη.

Αστείρευτος υδροδότης της Νάουσας και των πλούσιων καλλιεργειών της υπαίθρου της, κινητήριος δύναμη παλιότερα στους μύλους, στα μπατάνια, στις γεννήτριες των νηματουργείων και της Ηλεκτρικής Εταιρείας Νάουσας, ιδανική, χάρη στα πεντακάθαρα νερά της, για εκτροφή πέστροφας, πλούσιος βιότοπος, σπάνια περίπτωση εύκολης πρόσβασης σε πηγές ποταμού με πόσιμο νερό, παράδεισος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, γραφικός χώρος για εκδρομές και παρόχθιους περιπάτους, ονειρικός κόσμος για τους αλαφροΐσκιωτους που την περιδίνηση των αφρισμένων νερών της τη φανταζόταν για χορό νεράιδων, υγρός τάφος για τις Ναουσαίες που ρίχτηκαν σ’ αυτήν, για να μην αιχμαλωτιστούν από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1822, καταφύγιο για τους κυνηγημένους της Τουρκοκρατίας και της Κατοχής, η Αράπιτσα συνδέεται με πολλές πλευρές της ζωής και της ιστορίας της Νάουσας, η οποία πιθανόν να άντλησε την ονομασία της από την κυρίαρχη υδάτινη παρουσία της Αράπιτσας στην περιοχή (νάω = ρέω > Νάουσα).

Για αιώνες ποτάμι και άνθρωποι συνυπήρχαν αρμονικά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όπως συμβαίνει με κάθε φυσικό χώρο, η ένταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων επηρεάζει αρνητικά και την Αράπιτσα. Γι’ αυτό επιβάλλεται να υλοποιηθούν τα εδώ και καιρό εγκεκριμένα προγράμματα προστασίας και προβολής της, ώστε η Αράπιτσα να διατηρήσει το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος, να εξακολουθήσει να είναι ένας αναντικατάστατος φυσικός πόρος και να αναδειχτεί στον κύριο τουριστικό διαφημιστή της Νάουσας.