ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π.Ε. ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2003 – 2004

ΜΗΛΟ  ΜΟΥ  ΚΟΚΚΙΝΟ

 

 

 

 

 

Tο πρόγραμμα ΠΕ σχ. Έτους 2003 – 2004 ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2003. Σ’ αυτό συμμετείχαν οι καθηγητές:

*        Νικόλαος Κύρου (Υποδιευθυντής – Γεωλόγος) ως συντονιστής του προγράμματος.

*        Κωνσταντίνος Σπορέλας (Φιλόλογος) ως βοηθός στις δραστηριότητες καθώς και στη συγγραφή και διόρθωση των κειμένων.

*        Βιργινία Γιογλή (Φιλόλογος) ως βοηθός στην έκδοση εφημερίδας (διόρθωση κειμένων).

*        Μαρία Λίτου (αγγλικών) για την μετάφραση κειμένων και την αλληλογραφία της ΟΠΕ με την ΟΥΝΕΣΚΟ.

*        Αντώνης Κάμινας (Πληροφορικής) ως βοηθός στην ηλεκτρονική επεξεργασία των εργασιών της Ομάδας (CD rom κ.λ.π.)

*        Επίσης στις εκδρομές – εξορμήσεις της Ομάδας ΠΕ συμμετείχαν και οι καθηγητές: Απόστολος Μπατσής, Δημήτρης Πεχλιβάνος, Ευδοκία Παπαδάκη, Χρήστος Τσιάτσιος κ.λ.π.

 Στην ομάδα συμμετείχαν περισσότεροι από 60 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις και τα τμήματα του σχολείου (περισσότερο από το ¼ του συνόλου των μαθητών του σχολείου).

Οι συναντήσεις της Ομάδας γίνονται σε ώρες εκτός μαθημάτων, τακτικά κάθε Τρίτη και πολλά Σαββατοκύριακα και αργίες.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε πολλές μικρότερες ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε τη συγκέντρωση υλικού και πληροφοριών για ένα συγκεκριμένο θέμα – σχετικό με το μήλο, καθώς και την κατασκευή σχετικού ταμπλό με κείμενα, φωτογραφίες κ.λ.π. Επίσης λειτούργησαν οι ομάδες: Φωτογραφίας, συλλογής υλικού, συνεντεύξεων, εφημερίδας, ορχήστρας, κατασκευών, ανακύκλωσης χαρτιού - αλουμινίου  κ.λ.π.

Η ενημέρωση των μαθητών κατ’ αρχάς περιελάμβανε ενημέρωση από ειδικούς, προβολές και ανάγνωση κειμένων σχετικών με το μήλο. Ακολουθούσε συζήτηση και συμμετοχή των μαθητών σε εργασίες, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, παιχνίδια κ.λ.π. Επίσης η Ομάδα ΠΕ είχε τακτική συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας και Καστοριάς, το Δήμο Νάουσας, το  Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF, Αρκτούρος, Μουσείο Γουλανδρή, εταιρίες προστασίας του περιβάλλοντος κ.λ.π.) απ’ όπου συγκέντρωσε πολύτιμο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, χάρτες, αφίσες).

 Τα παιδιά της ομάδας έκαναν δημοσκοπήσεις στο σχολείο, στους αγρότες, στα καταστήματα φυτοφαρμάκων, επίσης πήραν συνεντεύξεις από το Βουλευτή Ημαθίας κ. Η. Φωτιάδη, το Δήμαρχο Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζό, Γεωπόνους κ.λ.π., που δημοσιεύτηκαν στη μαθητική μας εφημερίδα ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.

Ακόμη πραγματοποιήθηκαν σε ημέρες αργιών πολλές επισκέψεις σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μήλο.

*        Το φθινόπωρο του 2003 η Ομάδα ΠΕ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του. Κατόπιν ομάδα μαθητών έγραψε σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας.

*        Το Νοέμβριο του 2003 η Ομάδα πραγματοποίησε εκδρομή στην  Καστοριά, όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα του ΚΠΕ Καστοριάς σχετικό με τη λίμνη. Οι μαθητές έγραψαν εργασίες και κατασκεύασαν ταμπλό με φωτογραφίες από την επίσκεψη.

*        Την άνοιξη του 2004 η ΟΠΕ επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας, όπου ενημερώθηκε και συμμετείχε σε πρόγραμμα ΠΕ σχετικό με το ΝΕΡΟ. Κατόπιν επισκεφθήκαμε τις πηγές του ποταμού Αράπιτσα, όπου συγκεντρώσαμε πολύτιμο υλικό  με το οποίο πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στο  ΚΠΕ, όσο και στο σχολείο.

*        Το χειμώνα του 2003 επισκεφθήκαμε το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας όπου συλλέξαμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την καλλιέργεια της μηλιάς.

*        Την άνοιξη του 2004 επίσης πραγματοποιήθηκε 2ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ήπειρο όπου οι μαθητές  είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό ενδιαφέρον, όπως το φαράγγι του Βίκου, το σπήλαιο του Περάματος, τη λίμνη των Ιωαννίνων, την Πίνδο, τον ποταμό Αώο και να κάνουν πάνω σ’ αυτά εργασίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του σχολείου.

Επίσης η Ο.Π.Ε. συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Δήμου Νάουσας και του ΚΠΕ για την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και για την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, καθώς και σε εκδηλώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στα πλαίσια ου προγράμματος επισκέφθηκαν το σχολείο και συζήτησαν με τα παιδιά θέματα που έχουν σχέση με το μήλο ο καθηγητής κ. Ν. Σπάρτσης και ο γεωπόνος κ. Α. Χατζηβασιλειάδης.

Μετά από κάθε εκπαιδευτική εκδρομή ακολουθούσαν εργασίες των μαθητών με το υλικό που συγκεντρώθηκε (κείμενα , ταμπλό με φωτογραφίες κ.λ.π.) και ανάλογες δημοσιεύσεις στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ της Ομάδας ΠΕ..

Για την ενημέρωση των μαθητών και του κοινού η Ο. Π. Ε. πραγματοποίησε τις παρακάτω εκδόσεις:

*        16σέλιδο ημερολόγιο τοίχου του 2004 με κείμενα και φωτογραφίες σχετικές με το μήλο.

*        CDRom.

*        Φυλλάδιο.

*        5 τεύχη της εφημερίδας «Παλμοί της Νεολαίας». Η εφημερίδα διανέμεται δωρεάν σ’ όλους του μαθητές του σχολείου και αποστέλλεται σε περισσότερους από 100 φορείς – σχολεία κ.λ.π. σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

*        Για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα οι μαθητές της Ομάδας ΠΕ φιλοτέχνησαν ευχετήριες κάρτες και τις έστειλαν σε φορείς – σχολεία και φίλους που συνεργαζόμαστε.

*        Οι μαθητές κατασκεύασαν ταμπλό με φωτογραφίες  και κείμενα από τις δραστηριότητες της ομάδας και μαζί με αφίσες διακόσμησαν τους τοίχους του σχολείου.

Επίσης η Ομάδα ΠΕ οργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμου χαρτιού και αλουμινίου, απονέμοντας δώρα στους μαθητές που συμμετείχαν.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ΠΕ στους μαθητές και τους καλεσμένους μας.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Νάουσας ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ και ΝΑΟΥΣΑ φιλοξένησαν σε εκπομπές τους το προεδρείο της Ομάδας, που παρουσίασε το πρόγραμμα και της δραστηριότητες της ΟΠΕ.

Τέλος οι καθηγητές και μαθητές της Ομάδας συμμετείχαν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Νάουσας  και σε πολλές συνεστιάσεις (κοπή βασιλόπιτας, στις εκδρομές κ.λ.π.).

Η επιτυχία του φετινού προγράμματος ΠΕ οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην εργατικότητα των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών καθώς και την αμέριστη βοήθεια του Διευθυντή του σχολείου κ. Γεωργίου Τάκη, του Συλλόγου των καθηγητών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του προϊστάμενου του Β΄ Γραφείου Δ/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας κ. Π. Παναγιωτίδη, του Υπεύθυνου ΠΕ του Νομού κ. Χρ. Γούλα, των συνεργαζόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων, του Δήμου Νάουσας, του ΚΠΕ Νάουσας, των τοπικών μέσων ενημέρωσης (Ραδιοφωνικών Σταθμών – εφημερίδων) και των πολλών φίλων της ομάδας .