ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π.Ε. ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2002 – 2003

ΝΕΡΟ  ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

 

 

 

 

Tο πρόγραμμα ΠΕ σχ. έτους 2002 – 2003 ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2002. Σ’ αυτό συμμετείχαν οι καθηγητές:

|    Νικόλαος Κύρου (Υποδιευθυντής – Γεωλόγος) ως Συντονιστής του προγράμματος.

|    Μυροφόρα Ναζηρίδου (Φιλόλογος), ως βοηθός στη συγγραφή και διόρθωση των κειμένων και υπεύθυνη της συμμετοχής του σχολείου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ.

|    Ολυμπία Τσίτση (Θεολόγος), ως βοηθός στη συγγραφή κειμένων – συνεντεύξεων σχετικών με το ρόλο του νερού στη θρησκεία.

|    Βιργινία Γιογλή (Φιλόλογος) και Καλλιόπη Νικολαΐδου (φιλόλογος) ως βοηθοί στην έκδοση εφημερίδας (διόρθωση κειμένων).

|    Μαρία Λίτου και Ευδοξία Νούση (αγγλικών) για την μετάφραση κειμένων και στην αλληλογραφία της ΟΠΕ με την ΟΥΝΕΣΚΟ.

|    Αντώνης Κάμινας (Πληροφορικής) ως βοηθός στην ηλεκτρονική επεξεργασία των εργασιών της Ομάδας (CD rom κ.λ.π.)

|    Επίσης στις εκδρομές – εξορμήσεις της Ομάδας ΠΕ συμμετείχαν και οι καθηγητές: Κωνσταντίνος Σπορέλας, Απόστολος Μπατσής, Στέργιος Τσέλιος και Δέσποινα Αθανασούλη.

Στο πρόγραμμα ΠΕ συμμετείχαν περισσότεροι από 60 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις και τα τμήματα του σχολείου (περίπου το ¼ του συνόλου των μαθητών του σχολείου).

Οι συναντήσεις της Ομάδας γίνονται σε ώρες εκτός μαθημάτων, τακτικά κάθε Τρίτη και πολλά Σαββατοκύριακα και αργίες.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε πολλές μικρότερες ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε τη συγκέντρωση υλικού και πληροφοριών για ένα συγκεκριμένο θέμα – χρήση του νερού, καθώς και την κατασκευή σχετικού ταμπλό με κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες κ.λ.π. Επίσης λειτούργησαν οι ομάδες: Φωτογραφίας, συλλογής υλικού, συνεντεύξεων, εφημερίδας, ορχήστρας, κατασκευών, ανακύκλωσης χαρτιού - αλουμινίου  κ.λ.π. Πολλοί μαθητές της Ο.Π.Ε. συμμετείχαν στο ανέβασμα της θεατρικής παράστασης «Ένας Βλάκας και μισός», που παρουσιάστηκε με επιτυχία στους μαθητές και το κοινό της Νάουσας τον Απρίλιο του 2003.

Η ενημέρωση των μαθητών κατ’ αρχάς περιελάμβανε προβολή βιντεοταινιών και ανάγνωση κειμένων σχετικών με το νερό. Ακολουθούσε συζήτηση και συμμετοχή των μαθητών σε εργασίες, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, παιχνίδια κ.λ.π. Επίσης η Ομάδα ΠΕ είχε τακτική συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας και Ζακύνθου, το Δήμο Νάουσας, το  Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF, Αρκτούρος, Μουσείο Γουλανδρή, Εταιρείες προστασίας του περιβάλλοντος κ.λ.π.) απ’ όπου συγκέντρωσε πολύτιμο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, χάρτες, αφίσες).

 Τα παιδιά της ομάδας πήραν συνεντεύξεις από το Δήμαρχο Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζό, τον Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Νάουσας κ. Γρ. Ζιώτα, τον Θεολόγο καθηγητή κ. Αποστόλου κ.λ.π.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν σε ημέρες αργιών πολλές επισκέψεις σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νερό.

Το φθινόπωρο του 2002 η Ομάδα ΠΕ επισκέφθηκε το Σταθμό Βιολογικού καθαρισμού Νάουσας, όπου ο υπάλληλος του Δήμου κ. Γαλανός ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών. Κατόπιν ομάδα μαθητών έγραψε σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας.

Το Νοέμβριο του 2002 η Ομάδα πραγματοποίησε εκδρομή στον υγροβιότοπο των Πρεσπών, όπου ενημερώθηκε από ειδικούς στο Κέντρο Ενημέρωσης Πρεσπών, ξεναγήθηκε στο Νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και παρακολούθησε με τηλεσκόπιο μερικά σπάνια πουλιά (αργυροπελεκάνους, κορμοράνους κ.λ.π.) στη Μικρή Πρέσπα. Η ομάδα γευμάτισε στο χωριό Ψαράδες, δίπλα από τη Μεγάλη Πρέσπα και στην επιστροφή είχε μια στάση στο χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου. Οι μαθητές έγραψαν εργασίες και κατασκεύασαν ταμπλό με φωτογραφίες από την επίσκεψη.

Το Δεκέμβριο του 2002 η ΟΠΕ επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας, όπου ενημερώθηκε και συμμετείχε σε πρόγραμμα ΠΕ σχετικό με το ΝΕΡΟ. Κατόπιν παρά τα χιόνια επισκεφθήκαμε τις πηγές του ποταμού Αράπιτσα, όπου συγκεντρώσαμε πολύτιμο υλικό  με το οποίο πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στο  Κέντρο ΠΕ, όσο και στο σχολείο.

Στις αρχές του 2003 η Ομάδα επισκέφθηκε τις θερμές πηγές – λουτρά στο Λουτροχώρι Πέλλας, όπου οι υπάλληλοι μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις των λουτρών και περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού για τη φωτογράφηση και συγκέντρωση στοιχείων. Κατόπιν επισκεφθήκαμε τους καταρράκτες της Έδεσσας για να γνωρίσουμε από κοντά μια ακόμη μεγαλοπρεπή έκφραση της υδάτινης δύναμης. Φυσικά στην επιστροφή ακολούθησαν σχετικές συζητήσεις, εργασίες, δημοσιεύσεις στην εφημερίδα και ταμπλό.

Το Φεβρουάριο του 2003 η Ομάδα συμμετείχε στην ετήσια εκδρομή του σχολείου στο χιονοδρομικό κέντρο 3 – 5 Πηγαδιών, όπου οι μαθητές είχαν την ευχαρίστηση να παίξουν με τα χιόνια και να απολαύσουν το πανέμορφο τοπίο.

Την άνοιξη του 2000 πραγματοποιήθηκε 4ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Ζάκυνθο κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του  Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου. Οι μαθητές κατά τη μετάβασή τους στο νησί είχαν την ευκαιρία να περάσουν με πλοίο το υδάτινο στενό Ρίου – Αντίρριου, να γνωρίσουν παραλιακές πόλεις (Γαλαξίδι – Πάτρα κ.λ.π.) και να ταξιδέψουν στο Ιόνιο. Κατά την παραμονή στη Ζάκυνθο είχαμε ξενάγηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παρακολούθηση του προγράμματος για τους Σπάνιους υδρόβιους οργανισμούς και επίσκεψη – ξενάγηση στον υγροβιότοπο της θαλάσσιας χελώνας και σε πολλά αξιοθέατα του νησιού. Στην επιστροφή είχαμε μια στάση στον υγροβιότοπο Κοτύχι. Έτσι μέσα σε τρία χρόνια οι μαθητές της Ομάδας επισκέφθηκαν και τους 11 ελληνικούς υγρότοπους που προστατεύονται από τη Διεθνή σύμβαση Ραμσάρ.

Μετά από κάθε εκπαιδευτική εκδρομή ακολουθούσαν εργασίες των μαθητών με το υλικό που συγκεντρώθηκε (κείμενα , ταμπλό με φωτογραφίες κ.λ.π. και ανάλογες δημοσιεύσεις στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ της Ομάδας ΠΕ..

Για την ενημέρωση των μαθητών και του κόσμου η Ο. Π. Ε. πραγματοποίησε τις παρακάτω εκδόσεις:

|    16σέλιδο ημερολόγιο τοίχου του 2003 με κείμενα και φωτογραφίες από  Ελληνικά υδάτινα τοπία.

|    CDRom.

|    Φυλλάδιο.

|    5 τεύχη της εφημερίδας «Παλμοί της Νεολαίας». Η εφημερίδα διανέμεται δωρεάν σ’ όλους του μαθητές του σχολείου και αποστέλλεται σε περισσότερους από 100 φορείς – σχολεία κ.λ.π. σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα οι μαθητές της Ομάδας ΠΕ φιλοτέχνησαν ευχετήριες καρτούλες και τις έστειλαν σε φορείς – σχολεία και φίλους που συνεργαζόμαστε.

Οι μαθητές κατασκεύασαν ταμπλό με φωτογραφίες  και κείμενα από τις δραστηριότητες της ομάδας και μαζί με αφίσες διακόσμησαν τους τοίχους του σχολείου.

Επίσης η Ομάδα ΠΕ οργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμου χαρτιού και αλουμινίου, απονέμοντας δώρα στους μαθητές που συμμετέχουν.

Τον Μάιο του 2003 αντιπροσωπεία της Ομάδας επισκέφθηκε την Αθήνα για την παραλαβή ΕΠΑΙΝΟΥ, με τον οποίο τιμήθηκε η εφημερίδα ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ στο διαγωνισμό μαθητικών εντύπων της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Στην απονομή παρέστη ο υπουργός Παιδείας κ. Χρ. Ευθυμίου, η Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Μπακογιάννη, άλλοι επίσημοι και πολλοί δημοσιογράφοι των «Νέων».

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ΠΕ στους μαθητές και τους καλεσμένους μας.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Νάουσας ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ και ΝΑΟΥΣΑ φιλοξένησαν σε εκπομπές τους το προεδρείο της Ομάδας, που παρουσίασε το πρόγραμμα και της δραστηριότητες της ΟΠΕ.

Τέλος οι καθηγητές και μαθητές της Ομάδας συμμετείχαν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Νάουσας  και σε πολλές συνεστιάσεις (κοπή βασιλόπιτας, στις εκδρομές κ.λ.π.) .

Η επιτυχία του φετινού προγράμματος ΠΕ οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην εργατικότητα των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών καθώς και την αμέριστη βοήθεια του Διευθυντή του σχολείου κ. Γεωργίου Τάκη, του Συλλόγου των καθηγητών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του Προϊστάμενου του Β΄ Γραφείου Δ/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας κ. Π. Παναγιωτίδη, του Υπεύθυνου ΠΕ του Νομού κ. Χρ. Γούλα, των συνεργαζόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων, του Δήμου Νάουσας, του ΚΠΕΚ Νάουσας, των τοπικών Μέσων ενημέρωσης (Ραδιοφωνικών Σταθμών – εφημερίδων) και των πολλών φίλων της Ομάδας .